Tack, Husmoderns, för det fina receptet på plommon i konjak, som jag hittade via Kinna.
Än så länge får mina inläggningar och konserver plats i kylskåpet. Jag har kokat vinbärssylt och gjort rårörda lingon. Men snart är det dags att salta in svamp och syra vitkål och andra grönsaker. Då är det dags att ta i bruk den fina jordkällaren.
Jag ser för mitt inre hur de färgglada burkarna ska stå i prydliga rader på hyllorna.
De senaste helgerna har jag ägnat mig åt att sopa, skura, svavla och kalka källaren. När man vitkalkar stenväggarna blir det väldigt fint, nästan som som i en kyrka. Tyvärr tog kalken slut efter knappt halva källaren, så jag måste fortsätta nästa helg.
Svavlar gör man för att ta död på skadliga mikroorganismer. Vi köpte svavel i en färgaffär och lade det i en burk som vi satte i grillen. Sen bommade vi för ventiler och alla öppningar och tuttade på. Några dagar senare öppnade vi, vädrade ut lukten av ruttna ägg och började vitkalka väggarna.
Än så länge får mina inläggningar och konserver plats i kylskåpet. Jag har kokat vinbärssylt och gjort rårörda lingon. Men snart är det dags att salta in svamp och syra vitkål och andra grönsaker. Då är det dags att ta i bruk den fina jordkällaren.
Jag ser för mitt inre hur de färgglada burkarna ska stå i prydliga rader på hyllorna.
De senaste helgerna har jag ägnat mig åt att sopa, skura, svavla och kalka källaren. När man vitkalkar stenväggarna blir det väldigt fint, nästan som som i en kyrka. Tyvärr tog kalken slut efter knappt halva källaren, så jag måste fortsätta nästa helg.
Svavlar gör man för att ta död på skadliga mikroorganismer. Vi köpte svavel i en färgaffär och lade det i en burk som vi satte i grillen. Sen bommade vi för ventiler och alla öppningar och tuttade på. Några dagar senare öppnade vi, vädrade ut lukten av ruttna ägg och började vitkalka väggarna.
3 kommentarer:
Härlig odlarblogg! Själv har jag bara en balkong, men den är istället helt knökfull med växter.
Grönsaker får jag handla på torget av våra duktiga grönsaksodlare.
Men jag tycker om att läsa om odlingen ;)
Camilla Plum kör just nu en TV-serie om matkonservering (Mad der holder):
http://www.dr.dk/DR2/CamillaPlum
Kommer nog så småningom även sändas på SVT.
Vad goda plommen ser ut!
Skicka en kommentar