söndag 28 december 2008

Tysk grönkålsmarch

Johan Swanljung har nyligen lagt ut ett recept på grönkål som låter väldigt gott. Jag ska laga något liknande snart. Men jag ska nog ånga kålen först, och ha lite vitlök i förutom chilipeppar när jag fräser den.

Alldeles nyss kom jag hem från en lång tågresa från norra Italien. Vi åkte igenom Syd- och Nordtyrolen, norra Österrike, Tyskland och Danmark. Överallt syntes små fyrkantiga täppor i trädgårdarna. Och överallt var de tomma och vinterbonade, förutom grönkålen. Den stod som små gröna bullar i prydliga rader.

Särskilt i norra Tyskland verkar grönkål ha starka traditioner. För en tid sedan hade vi en tysk praktikant på jobbet. Det var för övrigt i augusti, för vi berättade för henne om den svenska traditionen att anordna kräftskivor.

Genast drog hon en parallell till de tyska grönkålsmarchen. Den anordnas i hennes frisiska hemtrakter i början av januari. Man fotvandrar en rejäl sträcka, och i varje vägkorsning dricker man en snaps. Efteråt får man äta middag på ett värdshus, med stuvad grönkål och fläskkött.
Allt enligt den tyska praktikanten.

Det verkar vara en lantlig tradition. För de där värdshusen med grönkålsstuvning såg vi inte röken av när vi bytte tåg i München. Där fanns bara konceptkedjor med nordsjösill eller kaffe från Seattle.

Inga kommentarer: