lördag 10 januari 2009

Grönsaksböcker

Jag läser nyutgivna "Mat & Klimat" av SVT-meteorologen Pär Holmgren och två SLU-forskare. Den är lite träig - man måste ta sig igenom en massa kapitel med grundfakta om klimatfrågan innan man kommer fram till själva maten.

Men en sak är bra: de fyra klimatpyramiderna. Vårt kära livsmedelsverk håller sig ju med en och samma matcirkel för hela året. Den amerikanske matepidemiologen Walter Willetts matpyramid är nog bättre rent hälsomässigt. Men även den är likadan året runt.

Det är ju mycket mer begåvat med en matpyramid för varje säsong.

Den innevarande månaden anser Holmgren och SLU-forskarna ska klassas som "Vinterförrådet". Nu bör vi främst äta grönsaker som grönkål, pak choi, brysselkål, vitkål, purjolök och lök. Och så rotfrukter som morot, rödbeta, palsternacka, kålrot, rotselleri, svartrot, havrerot (men heter det inte haverrot?) och persiljerot. Dessutom potatis, bönor, ärtor, groddar, skott och krasse. Och äpplen. Och sylt och torkade frukter och bär.

Jag läser också "Odla köksväxter på friland" av Nora Adelsköld. Det är en lärobok för blivande grönsaksproffs, tryckt 1991. Lite för storskalig för mina behov; man behöver stora åkrar och en traktor med diverse tillbehör för att kunna följa råden.

Men ändå lärorikt. Slutsatsen är att de flesta grönsaker som svenskar äter skulle kunna odlas i deras närområde.

Inga kommentarer: