fredag 30 januari 2009

Flera frönyheter

Idag kom Dagens Nyheters bostadsbilaga, och där hade Lena Israelsson gjort sitt svep över årets frönyheter. Betydligt intressantare än Hemträdgårdens, enligt min mening. Mycket större andel grönsaker.

Hon puffar bland annat för två nya chilipepparsorter: Chiluacle negro från Nelson och Hot Lemon från Runåbergs. Hon skriver också om blodamaranten Hopi red dye från Runåbergs, , auberginen Apple green F1 från Impecta och den röda spetskålen Kalibos, även den från Impecta. Men för min nybörjarmålgrupp är de intressantaste nyheterna i Israelsson urval en libanesisk busksquasch "Lebanese white bush" från Runåbergs och en Pak choi vid namn Amur från Nelson.

Lena Israelsson är verkligen min favoritträdgårdsjournalist i Sverige. Det är jättekul att DN har värvat henne, och en stor skandal att hon blev fockad från Land för att hon vägrade utföra mutjobb. (Det blev visst en förlikning till sist.) Hon har infört ett system över fröernas svårighetsgrad, från ettor, som är lättast, till treor, som är svårast. Squashen är en tvåa och Pak choien är en etta.

Hon skriver om en väldigt snygg, röd tagetes också, en Linnétagetes, i dagens DN. Men det är ju ingen grönsak.

Inga kommentarer: