onsdag 28 januari 2009

Klena nyheter är bättre än inga nyheter

Runåberg ger inte ut någon ny katalog för år 2009, de har bara skickat ut ett litet nyhetsblad. Det är i och för sig sympatiskt att de inte ödslar jordens träd på att spamma folks brevlådor med tjocka kataloger, men årets nyhetsbrev är verkligen spartanskt.

Det finns bara ett fåtal nya sorter för år 2009. Dit hör röd amarant, en morot som heter Yellowstone och innehåller antioxidanten och färgämnet xantofyll i stället för karotin som är normalt hos morötter. De har också en ny sommarsquasch från Libanon, en röd plocksallad vid namn Malawi, en citronsmakande gul chilipeppar och ett par salladsmixer.

Målgruppen för den här bloggen (om jag nu får några läsare någon gång) är nybörjare i trädgårdslandet, som verkligen vill odla en del grönsaker i stället för att köpa dem. Jag prioriterar sådant som är enkelt, tidseffektivt och kostnadseffektivt att odla.

Bara ett par av Runåbergs nyheter lever upp till de kraven: en ny brytböna som heter Speedy och ska vara väldigt snabb, och en mangold som heter Erbette och ska vara ovanligt god, med mycket spenatsmak.

Tidningen Hemträdgården har också kommit, och där gör Ingrid Palmstierna ett svep över årets frönyheter. Som vanligt i Hemträdgården är det mycket fokus på blommor och nästan inget på grönsaker.

Palmstierna nämner i alla fall några nya tomatsorter från Lord Nelson. Hon anser att en bifftomat som heter Marmandino och en plommonbusktomat som heter Incas är mest odlingsvärda, hur hon nu kan veta det redan innan säsongen är klar.

Lord Nelsons produkter går att köpa på postoder från Värends bär- och trädgårdsprodukter, om någon är sugen. Men jag avråder mina nybörjarläsare från att börja med tomater, det finns lättare grejer som har större sannolikhet att lyckas.

3 kommentarer:

K sa...

Jag tycker nog att man kan pröva en tomat även om man är nybörjare. Men naturligtvis ska man då köpa fröna från Tomatklubben som har ett urval på åtminstone 200 olika sorter och där man också kan hitta noggranna odlingsinstruktioner.

Grönsaksbloggaren sa...

Är du inte rädd att våra nybörjar blir lite överväldigade, rädda och förvirrade av Tomatklubbens 200 sorter?
Tror du verkligen att de klarar av alla förodlingar och söderlägen som krävs?

K sa...

Nja, inte nödvändigtvis. Och de kanske just råkar ha en balkong i söderläge och en lysrörsarmatur i garaget. Om man bara har det så är det ju i själva verket väldigt enkelt och roligt. Jag kunde ingenting och började på det viset, och fick massor av supergoda tomater. Just det fick mig att vilja fortsätta med andra grönsaker.