söndag 22 mars 2009

Ils sont arrivé (primörerna alltså)


Tjälen är på väg att gå ur marken. Primörsäsongen startar för år 2009.

Det finns folk som kallar mars för en nödmånad, men det tycker jag är en negativ hållning. Varje tid har sina primörer, bara man är uppmärksam.

Eftersom det här är en grönsaksblogg håller vi oss till växterna, och hoppar över musslor, ostron, pilgrimsmusslor, kattfisk och andra sjödjur som är allra bäst just nu i mars månad.

I går såg jag de allra första små nässeltopparna spira i en rabatt i söderläge. Om en till två veckor har de vuxit till sig så mycket att nässelsoppan kan stå på bordet.

I väntan på de gröna nässlorna har två rotsaker prime time precis nu - när tjälen går ur jorden och de är fysiskt möjliga att gräva upp:

Jordärtskockor och palsternackor.

Palsternackor som har stått kvar i jorden över vintern är sötare och godare än någonsin. Man måste ta dem innan de sätter igång att skicka upp nya skott. Jag föreslår ugnsbakning. Eller möjligen palsternackmos, uppblandat med lite mjölig potatis.

Jordärtskockor är ännu mer av en delikatess. De kan vara lite trådigare nu på vårkanten än de var i höstas. Därför är det bra med rätter där de är finfördelade.

Man kan till exempel göra soppa med kokta, finmixade jordärtskockor, lite fin hönsbuljong och en skvätt grädde. En liten frasig, stekt abborrfilé på toppen ger konsistens, protein och en fin brytning.

4 kommentarer:

Rosengeranium sa...

Nässlor! ÅÅÅÅÅÅÅH! Jag måste genast ut och se om det gäller Uppsala också! Här finns en familj som är såld på nässelsoppa.

Grönsaksbloggaren sa...

Tyvärr har det blivit ett bakslag i väderleken nu. Men förhoppningsvis tinar nässlorna upp om några dagar.

K sa...

Det är ingenting som tyder på att jorden skulle vara på väg att tina här på Vikbolandet.

Grönsaksbloggaren sa...

Rosengeranium: vad kul att få kontakt med dig. Jag gillar parkettodlarens utförliga genomgång om vilka lampor man ska använda vid inomhusodlingar.

K: Härda ut! Vädret ska bli värre och snöigare framåt fredag, lördag, säger prognoserna. Men sen, framåt söndag, måndag, då kommer VÅREN!