lördag 14 mars 2009

Trädgård och tallrik på tv och i tidningen

SVT har börjat visa en brittisk serie som heter "Från trädgård till tallrik". Den går på fredagar 21.30 i sex veckor från och med i går.

Jag körde iväg mina gäster i god tid, för att jag skulle hinna titta. Men det var ganska blekt. Man fick lära sig att odla och koka potatis, att odla och koka rödbetor, att odla morötter samt att köra palsternackor i mixer.

Inte tillnärmelsevis lika inspirerande som River Cottage. Men det är ju bra att de börjar från grunden, och kul att programmet får gå på sån fin sändningstid.

Lite mer oväntad var en artikel i The Economist - internationell tidskrift som huvudsakligen läses av män verksamma högt upp i näringslivet och politiken. De påminde om ett amerikanskt projekt under andra världskriget, där folk skulle uppmuntras att odla egna grönsaker för folkförsörjningens bästa. (Sådana projekt fanns även i Sverige.)

Det kallades för Victory Gardens och projektets galjonsfigur var presidenthustrun Eleanor Roosevelt. Hon grävde upp grönsaksland i Vita husets trädgård, för att visa hur det skulle gå till.

I dag finns liknande projekt, till exempel Backyard Garden project, som uppmuntrar folk att odla grönsaker för att få bra mat trots den ekonomiska krisen.

En företrädare för Backyard Garden propagerar nu för att nuvarande presidenten Barack Obama ska ta över spaden efter Eleanor Roosevelt. Obama som grönsaksodlare vore den bästa förebild som fattiga människor i USA kunde få, menar företrädaren.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och vi har ju en lika historisk referens i hur datjan användes i forna Sovjet. Skulle vara intressant att se Putin börja odla grönsaker på sin datja som en god förebild.

K sa...

Jag håller med om att Från trädgård till tallrik inte var så imponerande igår, men även Hugh Fearnley-Whittingstall var ganska usel i sina allra första serier innan River Cottage.

För övrigt har han också tagit initiativ till hushållsodling genom övertagande av oanvänd mark i Storbritanien i projektet Landshare.

Grönsaksbloggaren sa...

Anonym: datjakulturen i Ryssland är verkligen mycket intressant. Jag önskar att jag hade mer information och inblick i den.

Det var ju inte bara under Sovjetväldet, utan i synnerhet när Sovjet upplöstes som datjorna fick helt avgörande betydelse för försörjningen för stora grupper som inte fick ut sina löner.