fredag 30 januari 2009

Flera frönyheter

Idag kom Dagens Nyheters bostadsbilaga, och där hade Lena Israelsson gjort sitt svep över årets frönyheter. Betydligt intressantare än Hemträdgårdens, enligt min mening. Mycket större andel grönsaker.

Hon puffar bland annat för två nya chilipepparsorter: Chiluacle negro från Nelson och Hot Lemon från Runåbergs. Hon skriver också om blodamaranten Hopi red dye från Runåbergs, , auberginen Apple green F1 från Impecta och den röda spetskålen Kalibos, även den från Impecta. Men för min nybörjarmålgrupp är de intressantaste nyheterna i Israelsson urval en libanesisk busksquasch "Lebanese white bush" från Runåbergs och en Pak choi vid namn Amur från Nelson.

Lena Israelsson är verkligen min favoritträdgårdsjournalist i Sverige. Det är jättekul att DN har värvat henne, och en stor skandal att hon blev fockad från Land för att hon vägrade utföra mutjobb. (Det blev visst en förlikning till sist.) Hon har infört ett system över fröernas svårighetsgrad, från ettor, som är lättast, till treor, som är svårast. Squashen är en tvåa och Pak choien är en etta.

Hon skriver om en väldigt snygg, röd tagetes också, en Linnétagetes, i dagens DN. Men det är ju ingen grönsak.

onsdag 28 januari 2009

Klena nyheter är bättre än inga nyheter

Runåberg ger inte ut någon ny katalog för år 2009, de har bara skickat ut ett litet nyhetsblad. Det är i och för sig sympatiskt att de inte ödslar jordens träd på att spamma folks brevlådor med tjocka kataloger, men årets nyhetsbrev är verkligen spartanskt.

Det finns bara ett fåtal nya sorter för år 2009. Dit hör röd amarant, en morot som heter Yellowstone och innehåller antioxidanten och färgämnet xantofyll i stället för karotin som är normalt hos morötter. De har också en ny sommarsquasch från Libanon, en röd plocksallad vid namn Malawi, en citronsmakande gul chilipeppar och ett par salladsmixer.

Målgruppen för den här bloggen (om jag nu får några läsare någon gång) är nybörjare i trädgårdslandet, som verkligen vill odla en del grönsaker i stället för att köpa dem. Jag prioriterar sådant som är enkelt, tidseffektivt och kostnadseffektivt att odla.

Bara ett par av Runåbergs nyheter lever upp till de kraven: en ny brytböna som heter Speedy och ska vara väldigt snabb, och en mangold som heter Erbette och ska vara ovanligt god, med mycket spenatsmak.

Tidningen Hemträdgården har också kommit, och där gör Ingrid Palmstierna ett svep över årets frönyheter. Som vanligt i Hemträdgården är det mycket fokus på blommor och nästan inget på grönsaker.

Palmstierna nämner i alla fall några nya tomatsorter från Lord Nelson. Hon anser att en bifftomat som heter Marmandino och en plommonbusktomat som heter Incas är mest odlingsvärda, hur hon nu kan veta det redan innan säsongen är klar.

Lord Nelsons produkter går att köpa på postoder från Värends bär- och trädgårdsprodukter, om någon är sugen. Men jag avråder mina nybörjarläsare från att börja med tomater, det finns lättare grejer som har större sannolikhet att lyckas.

lördag 24 januari 2009

Rätt äpplen nu


Hade just en frejdig debatt med en man som anser att det just nu är dags att äta mango. Men jag upplyste honom att det är minst lika hög tid att äta äpplen, närmare bestämt Ingrid Marie, Elise och Gloster, som har säsong nu i januari. Enligt "Aktuellt frukt och grönt".
Om man har egna äppelodlingar kan det även vara dags för Ribston, Eldrött Duväpple, Belle de Boskoop, Blenheim, Harberts Renett, Bramley, Galloway, Kim, Melon, Mutsu, Oberländer, Prinsessäpplen, Spartan och Ökna Lökäpple. Enligt Görel Christina Näslunds bok "100 älskade äpplen".

lördag 10 januari 2009

Grönsaksböcker

Jag läser nyutgivna "Mat & Klimat" av SVT-meteorologen Pär Holmgren och två SLU-forskare. Den är lite träig - man måste ta sig igenom en massa kapitel med grundfakta om klimatfrågan innan man kommer fram till själva maten.

Men en sak är bra: de fyra klimatpyramiderna. Vårt kära livsmedelsverk håller sig ju med en och samma matcirkel för hela året. Den amerikanske matepidemiologen Walter Willetts matpyramid är nog bättre rent hälsomässigt. Men även den är likadan året runt.

Det är ju mycket mer begåvat med en matpyramid för varje säsong.

Den innevarande månaden anser Holmgren och SLU-forskarna ska klassas som "Vinterförrådet". Nu bör vi främst äta grönsaker som grönkål, pak choi, brysselkål, vitkål, purjolök och lök. Och så rotfrukter som morot, rödbeta, palsternacka, kålrot, rotselleri, svartrot, havrerot (men heter det inte haverrot?) och persiljerot. Dessutom potatis, bönor, ärtor, groddar, skott och krasse. Och äpplen. Och sylt och torkade frukter och bär.

Jag läser också "Odla köksväxter på friland" av Nora Adelsköld. Det är en lärobok för blivande grönsaksproffs, tryckt 1991. Lite för storskalig för mina behov; man behöver stora åkrar och en traktor med diverse tillbehör för att kunna följa råden.

Men ändå lärorikt. Slutsatsen är att de flesta grönsaker som svenskar äter skulle kunna odlas i deras närområde.

torsdag 1 januari 2009

Nytt år, nya fröer, nya föresatser

En föresats kan ju vara att odla sina egna grönsaker, eller åtminstone några av dem. Det kanske känns lite off-season att tänka på fröer nu när året bara är några timmar gammalt och marken ligger frusen. Men just nu i januari är bästa tiden att beställa. Snart är det dags för försådd.

Här är några förslag:

För Ylva och andra husbehovsodlare:

Från Runåbergsfröer:

Skifte 1 (kålväxter):

Tatsoy
Kyona/Mizona
Rädisor, French Breakfast
Vitkål, Ruhm von Enkhuisen
Blomkål, Snowball
Savoykål, Vertus 2
Rödkål, Cabeza
Majrova, Goldball
Kålrot, Östgöta II
Broccoli, Calabrese
Grönkål, Pentland brig

Skifte 2, (lök- och flockblomstriga växter):

Morötter tidiga, Early Nantes
Morötter sena, Berlicum
(Alternativt såband från Nelsons eller Weibulls med sena och tidiga morötter)
Palsternackor, White gem
Rotselleri, Mars
Dill, Tetra
Persilja, Grüne Perle
Koriander, Slowbolt
Knölfänkål, Zefa fino
Röd lök, Red Baron
Gul lök, Rijnsburger
Purjolök, Lungo d'Inverno

(dessutom behövs sättlökar för tidig gul och röd lök, samt vitlök, men det beställer vi separat)

Skifte 3 (Målleväxter och korgblommiga växter):

Rödbetor tidiga, Early Wonder Tall Top
Rödbetor sena, Bolivar
Mangold, Bright Lights
Spenat, Bloomsdale Long Standing
Plocksallad, Black Seeded Simpson
Plocksallad, Red Salad Bowl

(här ska vi också sätta potatis och jordärtskockor, men dem köper vi separat))

Skifte 4 (Ärtor och bönor)

Bondbönor, Imperial Green Longpod
Sockerärtor, Norli
Buskbönor, Borlotto
Vaxbönor, busk, Mont d'Or
Störbönor Neckarkönigin

Skifte 5, Tre systrar

Litet extra experimentland på 1,20 x 1,20 meter med majs, bönor och squasch.

Squasch, Dark Fog
Majs, Double Standard

(Dessutom behövs störbönor, men det har vi ju redan i bönlandet)



För Christina och andra nybörjare:

Skifte 1.

Välj några sorter från skifte 1 i listan ovan. Förslagsvis:

Rädisor
Broccoli
Blomkål
Savoyål

Lägg in Tre systrar här, alltså

Squasch, Dark Fog
Majs, Double Standard
Störbönor Neckarkönigin

Skifte 3,


Välj fröer efter behag från listan ovan, eller beställ:

Rödbetor tidiga, Early Wonder Tall Top
Mangold, Bright Lights
Plocksallad, Black Seeded Simpson

På detta skifte ska också växa potatis, som vi köper separat.