lördag 25 april 2009

Dags att förså broccoli och squasch

Nu är det dags. Först nu är det dags. Tid att peta ner frön till squasch, gurka, broccoli och andra kålväxter i små krukor. Där ska de spira i cirka en månad. Och sedan, runt första juni, kan vi sätta ut dem på friland. Då ska det vara garanterat frostfritt.

Det är lätt att låta sig förledas att förså för tidigt. Då går det inte så bra, om man håller till i en mörk lägenhet. Plantorna blir ljusdepraverade, långa, bleka och rangliga. Messerschmitt berättar om sina vedermödor här.

Men nu har solens strålar blivit såpass starka att även ett vanligt lägenhetsfönster duger för kål och squasch.

Vissa frön måste sås tidigare på året för att man ska hinna få plantorna färdiga. Dit hör lök, purjolök och rotselleri. Jag sådde dem redan i februari, med blandad framgång.

Rotsellerin blev lite ranglig, men den har åtminstone överlevt och hämtar sig fint i solen. Löken blev okej, mn purjon dog; tyvärr måste jag erkänna att den gick under i en mögelattack.

Nästa år ska jag uppgradera förodlingen med ett par nya prylar. Jag ska köpa en påse vermikulit för att täcka sådden. Det borde förhindra mögelattacker. Dessutom ett lysrör som jag tänkte rigga upp i sovrumsfönstret mellan februari och maj.

Om man har tillgång till trädgård på nära håll kan man naturligtvis bygga upp en kallbänk, och till med en varmbänk för förodling. Men det får vänta lite för min del.

1 kommentar:

Radhus-A sa...

Tack! Squash och broccoli ska det bli i morgon, i såjord i små krukor inomhus. Sådde rucola och sallad i landet idag, tänkte att det var skoj även om det blir frost igen. I så fall får jag så igen. Långa och taniga resultat av försådd dill och persilja satte jag ut i en stor kruka på eftermiddagen. Det går väldigt fort att göra allt det där. När jag höll på tänkte jag att det är med jordarbete som med långkok: arbetsinsatsen är liten men det går åt tid sedan för att det ska bli bra.