lördag 4 april 2009

Nässlorna ute i backarna står


Nu är de i alla fall uppe. Se bildbeviset. Fotot togs igår, i en sydligt belägen rabatt i Stockholm.

I påsk blir det nässelsoppa. Eller ännu hellre, nässelschvung:

Skölj nässlorna jättenoga så att all sand, jord och grus försvinner.

Förväll dem fem minuter i lite vatten. Häll av vattnet.

Värm lite smör eller olja i en kastrull. Fräs eventuellt med lite hackad vitlök. Schvunga sedan runt de avrunna nässlorna några sekunder i det varma fettet. Salt, peppra försiktigt och krydda eventuellt med en aning riven muskotnöt.

Ännu bättre: ersätt vitlöken med ramslök. Det är en konvaljeliknande växt med mycket fin lökarom. Den finns vild i delar av landet, men i vissa län är den fridlöst. Plocka bara lite även om den är tillåten.

Ramslök går att odla också. Impecta och Rara växter, Runåbergs och Nelsons säljer frön. Man sår till hösten och bladen kommer upp mycket tidigt på våren. Den ska växa skuggigt i mullrik jord, exempelvis under några fina lövträd.

Mina schvungade nässlor passar bra som tillbehör till rökt eller gravad lax. En annan aprildelikatess är galetter: franska bovetecrêpes, fyllda med nässlor och getost. Blanda 2,5 deciliter bovetemjöl, 3 deciliter vatten, två ägg och en halv tesked salt. Låt stå ett par timmar. Stek som pannkakor. Fyll med vad som helst, exempelvis nässlor och getost. Värm galetterna lite, så att osten smälter ...

Inga kommentarer: