lördag 25 april 2009

Ta tempen på jorden

Nu har jorden blivit 8 grader varm. Fritt fram att sätta potatis alltså. Man ska inte sätta potatis tidigare, för då ökar risken för sjukdomar, utan att man vinner någon tid.

Även mangold kan sås nu. Men rödbetorna kan vänta till jorden värms upp ytterligare ett par grader.

Bönor däremot ska sås först när jorden är 12 grader. Enda undantaget är bondbönor som man peta ner direkt, så fort jorden reder sig.

Det finns särskilda jordtermometrar att köpa i trädgårdsbutiker. Men vem behöver en sådan? Det går lika bra med en vanlig digital kökstermometer, bara man diskar den ordentligt efteråt. Jag kokade den lite för säkerhets skull, för man vill ju inte bli förgiftad av jordbakterier.

5 kommentarer:

K sa...

Jo, jag satte en 14 av mina potatisar igår. Det där med temperaturen kanske inte är så enkelt att man bara sticker ned och läser av en gång. Vilket djup ska man mäta på? Är det en lägstatemperatur under ett dygn man är ute efter? Jag stack ner min termometer kanske femton centimeter och den visade på 18 grader efter fem minuter, men jag förstår ju själv att det inte är läge att sätta brytbönorna redan nu. Men efter vad jag har läst så går det även att sätta märgärtor så snart jorden reder sig. Jag väntar till nästa helg med att sätta mangolden på Vikbolandet.

Grönsaksbloggaren sa...

Klimatförändringar har du väl hört talas om? Det kanske faktiskt skulle funka att sätta brytbönor nu i ditt område, om nu värmeböljan håller i sig ett tag (sen kan du ju täcka med fiberduk).

Anonym sa...

Jag ska sätta min förgroddade potatis idag. Bondbönorna planterades för en vecka sen.Förodlingar spirar i växthuset, och jag skördar av gräslök och övervintrad ruccola nu. Till min glädje har i alla fall några av mina kronärtskocksplantor överlevt vintern. Avgjorde du "trendigaste grönsaken" förresten? Är det idag ni tillträder nya egendomen? Förväntar mig en rapport i så fall! Hälsningar! Ylva

Radhus-A sa...

Satte tre potatisar i en kruka, modell större hink, för ungefär tre veckor sedan. Tog in hinken på nätterna i början. Nu står den ute dygnet runt och växer mycket. I början var 1/3 av krukan fylld med jord, nu häller jag på mer jord när de kraftfulla bladen tagit sig ovanför ytan. Nu fyller jorden ungefär 2/3 av krukan. Ser framemot en spann full med potatis till midsommar.

Grönsaksbloggaren sa...

Ylva: om jag ska tolka inläggen om trendigaste grönsaken så fastnar jag nog för att rättika är högsta mode i grönsakslandet år 2009.

Radhus-A: Du kommer nog att vinna potatistävlingen. Men C och Y är två andra starka kandidater. Jag är körd, som ni ser av ovanstående inlägg.