Allt tyder på att vårbruket kan komma igång nu i påskhelgen: från Uppsala och söderut.
Då gäller alltså att:
Kratta, kratta, harva, harva på längden och tvären de land som grävdes upp i höstas. Alla ogräs ska dö! Rotogräs som nässlor, hallon, maskros, kvickrot och kirskål måste dras upp med rötterna.
Täcka över kommande land. Fuktiga tidningar och ett tjockt lager tång borde duga. Men i värsta fall finns särskild svart markväv att köpa. Bob Flowerdew rekommenderar gamla avlagda mattor. Man kan behöva klippa av gamla växter som står kvar på marken först.
Skifte 1. Så rädisor (Om landet blev förberett i höstas, annars väntar vi med rädisorna.)
Skifte 2. Så persilja, dill, morötter och palsternacka och sätt sättlök. (Om vi har fått bukt med ogräset och börjat med skifte 2 än. Detta skifte väntar vi gärna med, eftersom det är svårast och har minst tolerans mot ogräs.)
Skifte 3. Sätta jordärtskockor. Det får plats två rader med jordärtskockor i en säng. De ska sättas på drygt en decimeters djup och ha cirka 70 centimeter mellan varje planta. Sätt dem i sängens norra ände, så att den höga blasten inte skuggar övriga växter.
I Göteborgstrakten kan det gå att även sätta potatis redan nu. En decimeter djupt, trettio centimeter mellan varje potatis i raden, två rader i en säng. Ni andra bör vänta tills jorden är 8 grader, uppskattningsvis runt 1 maj.
Skifte 4. Så bondbönor och sockerärtor. Bondbönorna ska sås cirka 5 centimeter djupt, med en decimeter mellan varje böna. Sockerärtorna ska sås cirka 3 centimeter djupt, med fem centimeter mellan varje ärta. Man kan med fördel lägga sockerärtorna i vatten ett dygn innan de ska sås, så gror de snabbare.
Ni andra får tre veckors försprång för jag tillträder inte mina nya odlingar förrän 1 maj. Så jag är nog körd i potatisracet.
söndag 5 april 2009
Jobba i påsk
Etiketter:
döda ogräs,
så bondbönor,
så mangold,
så sockerärtor,
sätta jordärtskockor,
sätta potatis
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 kommentarer:
He he. Det blev en gourmetlåda potatis för oss idag. Inte minst för att det är så praktiskt att lägga jord i facken i lådan och sedan lägga tillbaka potatisarna ovanpå. Så blir det lätt att flytta dem till landet när det är dags. 149 kronor för 40 sättpotatisar känns lite dyrt, men om man hade permanenta odlingar så skulle man naturligtvis spara sättpotatisar till nästa år. Så anpassade de sig också till det lokala klimatet efterhand år efter år.
Alltså Stubbetorps låda med fyra olika sorter.
Yes, då är ni också med i racet! Men om det är en enda gröda som man ska kosta på att köpa utifrån så är det nog potatis, som är certifierad. Den är så väldigt anfäktad av sjukdomar.
Dessutom kan du inte selektera fram mera anpassade sorter hemma. Potatis förökar sig inte sexuellt. Knölarna blir genetiskt identiska kloner av mammapotatisen. Det blir bara samma och samma år efter år, oavsett yttre miljö.
Vissa av oss nybörjarodlare är lite missnöjda. Vi tycker att vi har blivit indragna i odlingsexperimentet på falska premisser. I synnerhet det tvärsäkra påståendet att alla gräsrötter skulle sprängas sönder, i det höstgrävda landet.
Det växer gräs utav helvete i mitt land. Grönt frodigt gräs. Fast det växer upp och ner.
Om gräset växer upp och ner så tyder det på satanistisk påverkan. Det kan du faktiskt inte skylla på den här bloggen!
Varför har du inte tipsat mig om det här: http://www.expressen.se/1.1531671
Knark är farligt.
(Först satanism, sedan knark. Man tar sig för pannan.)
Jag lovar, gräsrötterna sitter mycket lösare nu än de gjorde i höstas. Men det gäller nu att harva, harva, harva, och kratta, kratta, kratta.
Om TBFNEM inte orkar harva och kratta, så är det kanske bättre att helt koncentrera sig på täckodling. Då måste vi avvakta med potatis och bönor/ ärtor i år, och hålla oss till brysselkål och squasch som planteras ut 1 juni. och sängarna måste täckas NU!
Skicka en kommentar