torsdag 2 april 2009

Marktäckning - så slipper du gräva

Kära Villa-Y, Radhus-A, Radhus-U, Roslagstorparn och alla andra adepter till Gronsaksbloggen. Nu har snön smält och det börjar bli dags för vårbruket.

Messerschmitt/ Hemliga morsan har ju markerat att trädgårdsprojektet bör vara så arbetsfritt som möjligt. Och Gronsaksbloggen försöker förstås leva upp till dessa krav. Lite lättja är nämligen bra för jordens struktur, påstår åtminstone anhängare av organisk odling.

Och dessutom missade ju flera av er att höstgräva hela eller delar av landen i höstas.

Låt oss nu ta igen denna försummelse genom att någon gång de närmaste två veckorna:

täcka årets skifte 1 (kål- och gurkväxter) med gamla tidningar.

1. Markera en säng på 1,20 meters bredd och valfri längd med hjälp av pinnar och snören.

2. Strö ut lite kyckling- eller stallgödsel på den markerade ytan.

3. Täck med fuktiga tidningar. Förankra tidningarna med stenar, en planka eller dylikt.

4. Släng eventuellt på lite halvrutten tång den närmaste tiden. Sköljd i vatten, så att lite av saltet försvinner. Det bör bli ett fem centimeter tjockt lager. Gräsklipp duger också, liksom en kombination.

Här på skifte 1 händer nu ingenting mera förrän runt 1 juni, när kål- och gurkväxterna ska planteras ut. De ska sås inomhus i slutet av april. INTE FÖRR, då blir de långa, ljusdepraverade och taniga.

Passa på att täcka en eller två skiften till när ni ändå är igång, inför nästa säsong. De ska alltså bara täckas med tidningar nu och ligga i träda hela 2009. Poängen är att ni då slipper gräva till hösten. Dessa sängar behöver inte gödslas i år.

Det ser prydligt ut om sängarna ligger på rad brevid varandra, med cirka trettio centimeters gång emellan. Gångarna kan också täckas med tidningar, men behöver inte gödslas.

De närmaste dagarna kan ni försöka kratta lite på de sängar som grävdes upp redan i höstas för att jämna till jorden. Om ett par veckor bör vi kunna sätta jordärtskockor och så persilja, bondbönor och sockkerärtor. Det kan man göra så fort jorden "reder sig", det vill säga går att bearbeta utan att den fastnar på krattan och stövlarna hela tiden. Det är en fördel att komma igång så fort som möjligt, medan jorden ännu är fuktig efter vintern.

Alla andra grödor måste vänta tills det blir lite varmare. Instruktioner kommer efter hand.

Redan nu runt första april kan ni förså ett par krukor vardera av sallad, dill och koriander inomhus på fönsterbrädan. Då blir det lagom att plantera ut runt första maj, så att vi får en rivstart.

4 kommentarer:

Rosengeranium sa...

Justa tips! Kommer att tillämpas på nästa kolonilott, definitivt!

Radhus-A sa...

Tack, tänk att ha sin egen trädgårdscoach trots ägornas litenhet. I helgen gräver vi första plätten, avsedd för broccoli och squash. Bra att du hindrade mig från att för-så dessa båda, för det hade jag tänkt göra i morgon. Nu blir det sallad och dill först.

Anonym sa...

Lägesrapport förlorten:

Gödsel, tidningar och stenar på plats. Såjord inköpt, men avvaktar med sådd av majs, squash och broccoli.

Radhus-U

Anonym sa...

Lägesrapport förlorten:

Gödsel, tidningar och stenar på plats. Såjord inköpt, men avvaktar med sådd av majs, squash och broccoli.